Gryczanka-zapiekanka z twarogiem i pieczarkami

Moja przyjaciółka, właścicielka cudownego bloga „Słodki Pomysł”, mistrzyni wypieków, powiedziała: „Słuchaj, a może być dodała sobie kategorię kulinarną na blogu? U mnie nic wytrawnego się nie zmieści. A tyle razy jadłam u ciebie coś dobrego…”. Cóż, przekonało mnie, oczywiście, ostatnie zdanie, które zaspokoiło mą próżność na kilka godzin. 🙂

Mam tego farta, że nasze dziewczyny lubią zdrowe jedzenie. Właściwie to smakuje im wszystko, co przygotuję. Czasem, gdy mają gorszy dzień, to pokażą przy stole małego foszka, ale generalnie jedzą, co wyjdzie z gara.

Klarcia uwielbia kasze. Wszelkie. Jaglaną, gryczaną, jęczmienną, pęczak… Potrafi zjeść miskę ugotowanej kaszy na sucho, bez niczego. Gotuję je więc często i w różnych postaciach. Poniższy przepis to hit! Przepis dostałam od koleżanki (Kaśka, dzięki!) i skradł nasze serca. To jedno z naszych ulubionych „kaszowych” dań. Proste jak konstrukcja cepa, łatwe, szybkie i taaaakie smaczne! Nazwaliśmy je gryczanką-zapiekanką.

Ilość składników na oko, modyfikować wedle uznania:

woreczek kaszy gryczanej prażonej
woreczek kaszy gryczanej niepalonej
30-40 dag twarogu (najlepszy tłusty lub półtłusty)
200-300 g gęstego jogurtu naturalnego
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz

Udusić pieczarki na łyżyce masła z dodatkiem pieprzu i soli. Na drugiej łyżce masła udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotować kasze. Wymieszać je z pokruszonym twarogiem, cebulą pieczarkami. Dodać jogurt, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Naładować do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 15-20 min w 180 st. Posypać świeżą natką. Wcinać, a potem napisać w komentarzu, jak bardzo było pycha!

 

Można też zapiekać w kokilkach.
Gdyby zapiekanka była sucha, można dodać więcej jogurtu.
Nie pasują mi tu inne przyprawy, więc zostawmy je sobie na inną okazję. Idealna jest klasyka: sól i pieprz.
Cebule można poddusić razem z pieczarkami.
Nie rozgotować kaszy, bo po zapieczeniu zrobi się z niej ciapa.

 

 

3 Comment

  1. Zapiekanka wyszła super! Nikt nie grymasił i zajadaliśmy się ze smakiem 🙂
    Link do fotki mojej zapiekanki: https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/17264600_433414380333915_7825279409686561592_n.jpg?oh=a45304887ab09e695c0de5945cfd719e&oe=596E5339

    1. cogitka says: Odpowiedz

      Cieszę się. I zapraszam – wkrótce nowe przepisy. 🙂

  2. A. says: Odpowiedz

    Zrobiona i w całości zjedzona. Przepyszna! Z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy na proste i zdrowe dania. : )

Dodaj komentarz